Lege pram
Verificare PRAM Legislatie si anume DGPSI 004, articolul 20, 93, 94 ORDIN Nr. 108 din 1 august 2001 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de descarcari electrostatice – D.G.P.S.I.-004 EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 597 din 24 septembrie 2001.
Scopul verificarilor PRAM – certificat pram si aviz pram :
- Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru
- Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice
- Verificarea periodica a instalatiilor electrice este legalizata, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori precum : incarcare excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune , imbatrinirea izolatiilor.
Periodicitate verificari PRAM . Frecventa verificarilor PRAM
Verificari PRAM periodicitate reprezinta in general periodicitatea verificarilor care este de 12 sau 6 luni. Recomadam sa faceti verificarea PRAM completa (priza de pamant, tablou electric, prize si utilaje) o data pe an – 12 luni.
Pentru a tine sub control evolutia unei prize de pamant si pentru a cunoaste valoarea exacta a acesteia trebuie efectuate masuratori pram o data la 6 luni(iarna si vara) pentru ca atunci avem sol inghetat, sol uscat si sol umed. Valoarea rezistentei de dispersie nu este constanta datorita coroziunii (rugina) , a factorilor de sol dar si a exploatarii prizei de pamant (traznet, utilizare gresita ca nul de lucru etc).
Dat fiind ca rezistivitatea solului nu este omogena , iar distanta intre electrozii de test este aleasa experimental se recomanda ca valoarea calculata sa fie media aritmetica intre 3 (trei) la distante diferite ale electrozilor. Metoda de test a celor 3 sau 4 electrozi cu deschidere de piesa de separatie (eclisa impamantare) este cea mai exacta.
Continuitatea racordurilor de la priza de pamant catre diversi consumatori : prize 230V, tablouri electrice, consumatori, prelungitoare etc este limitata la 1 an conform cap.8 tabel din normativul I7/2011.
Masuratori PRAM se realizeaza pentru urmatoarele :
Prize de pamant – impamantare, Prize de pamant pentru paratrasnet si paratonier, Centuri impamantare interioare din cladiri, Prize de pamant egalizare potential, Tablouri electrice, Borniere “PE” din tablourile electrice de distributie, Tablouri electrice secundare, Prize monofazate 230V, Prize 400V trifazate, Prelungitoare, Prize 230V in constructie modulara , Utilaje pentru zonele de productie (patiserii, spalatorii, fabrici, restaurante, etc), Motoare electrice , Motoare si sasiu metalic linie de productie, Piese de echipotential – descarcari electrostatice, Pardoseli electroizolante – echipament individual de protectie manusi si cizme electroizolante , Rezistivitatea solului – proiectare priza de pamant si pH, Chilere, Instalatii pompe si motoare, Grupuri electrogene etc, Priza cu impamantare, Protectie catodica.
Ce inseamna PRAM ? Certificat PRAM ? Ce sunt verificarile PRAM ?
Pram dex, pram abreviere = Protectii prin Relee Automatizari si Masuratori PRAM electrice.
Verificarile PRAM cuprind o gama mare de masuratori electrice, lucrari pram (joasa tensiune, medie tensiune si inalta tensiune, transformatoare, AAR, intrerupatoare etc.)
Cele mai uzuale masuratori PRAM sunt pe partea de joasa tensiune – dat fiind ca aceasta este cel mai des utilizata pe teritoriul tarii noastre Romania.
- Rezistenta de dispersie la prizele de pamant / Priza impamantare paratrasnet
- Continuitati racorduri catre impamantare (prize 230V si 400V, utilaje, tablouri electrice)
- Rezistenta de izolatie la cabluri
- Masuratori dielectric la echipament de protectie electroizolant
- Impedanta bucla retea, si bucla de scurt-circuit
- Verificat succesiunea fazelor si echilibrarea fazelor RST
- Verificat cu trusa de curent intrerupatoarele automate disjunctoare
- Verificat protectiile diferentiale de 10/30/300 mA
- Masuratori PAT , Curenti de scurgere, Putere etc
- Inspectii in spectrul infrarosu cu camera de Termoviziune – Mentenanta predictiva electrica
- Audit energetic folosind analizorul de retea / Analiza retelei trifazate la transformatoare
- Depistare contacte imperfecte
- Rezistivitatea solului pentru faza de proiectare priza de pamant naturala sau artificiala
- Iluminozitate – pentru conditiile optime de lucru ssm (spatii birouri, call-center, croitorii etc)
- Zgomot – pentru conditiile optime de lucru ssm (spatii birouri, call-center, fabrici, zone productie etc)
- Compensarea energiei reactive rezultate ca pierderi in bobinajul transformatoarelor. Delimitare instalatie electrica pe medie tensiune si blocul de masura si protectie pe joasa tensiune.
BULETINE PRAM / CERTIFICAT PRAM/ RAPOARTELE VERIFICARILOR PERIODICE
Pentru monitorizare si mentenanta continua trebuie sa fie pastrate inregistrari periodice.
Verificarile periodice executate de “SERVICII PRAM” se finalizeaza gratuit printr-un Buletin PRAM / Raport de verificare periodica, insotit de Avizul PRAM. Acest Buletin PRAM, Aviz PRAM sau Certificat PRAM trebuie sa contina informatiile minime cerute de legislatie si anume:
- Etichetarea prizelor
- Stampilarea / Notarea prizelor masurate si bune pentru exploatare
- Detaliile instalatiei masurate
- Aparatul utilizat pentru masurarea instalatiei – tester de instalatii electrice
- Gradul de umiditate
- Temperatura exterioara si a mediului ambiant
- Concluziile masuratorilor
- Recomandari si Observatii
- Limitele maxime admise
Numele , semnatura si stampila pentru cine a testat instalatia in original – olograf. Nu recomandam utilizarea semnaturii digitale (certificatul digital pram).
Verificarea rezistentei de dispersie la prizele de pamant, autorizare pram.
- Inspectia vizuala a sudurilor si racordurilor cu surub/papuc la centura de impamantare, inscriptionarea, verificarea si ungerea imbinarilor la piesa de separatie, masurarea rezistentei de dispersie a prizei de impamantare, inlocuirea suruburilor ruginite, curatat platbandul OL-ZN cu smirghel. Ungerea nu se realizeaza cu vaselina obisnuita deoarece aceasta nu este un bun conductor electric, montaj piesa de separatie – eclisa de racord instalatie de utilizare electrica.
- Valoarea maxim admisa este de: 1 ohm pentru Instalatie de legare la pamant subterana, instalatii de telecomunicatii, 4 ohm pentru instalatii de impamantare normale (ILP), 10 ohm pentru instalatii de paratraznete (IPT – Instalati de protectie la Trasnet.), 1 ohm pentru instalatii comune ILP+IPT.